29 stycznia 2017

Top 3: zajmujące suszone gryzaki

Co prawda ostatnio rzadko mamy suszone gryzaki, ale to raczej z lenistwa i braku zapasów, więc może to dobra pora na odświeżenie tematu i nowe zamówienie. Przetestowaliśmy już chyba wszystkie ogólnodostępne gryzaki i mamy swoich faworytów. O zaletach gryzaków trąbią wszystkie strony o psiej tematyce – są naturalne (a bio, eko i naturalne ostatnio w modzie), bogate w białko, składniki odżywcze i witaminy, do tego pomagają wyczyścić jamę ustną. Co jednak dla nas najważniejsze potrafią zająć psa, a długie memłanie ma działanie uspokajające. Dlatego też poniżej skupiam się tylko na tych gryzakach, z którymi nie jest łatwo się uporać. 

Penis wołowy

Zdecydowany faworyt na liście Kuku. Pocięty na kilkunastocentymetrowe kawałki wygląda bardzo niepozornie. Jest owszem twardy, ale cienki i niewielki. A jednak zjedzenie 12-centymetrowego odcinka zajmuje kilkadziesiąt minut. Jest zbyt twardy, żeby go przegryźć, więc trzeba długo memłać. Penis jest jednym z najbogatszych źródeł białka, zawiera ponad 80% tego cennego w diecie składnika. Ponadto nie ma szczególnie intensywnego zapachu i z racji niewielkich rozmiarów pociętą wersję można łatwo przechowywać.

Penis wolowy

Gicz

Pierwszy raz spróbowaliśmy giczki jagnięcej na wakacjach pod namiotem. Chcieliśmy czymś zająć psa na czas rozkładania domu. Był to strzał w dziesiątkę, na widok giczy dosłownie rozbłysły mu oczy, świat wokół przestał istnieć, a my mogliśmy spokojnie zająć się namiotem. Nawet niewielka stopa może psa zająć na co najmniej godzinę, jest sporo do obgryzienia (lub oderwania) i wymemłania. Próbowaliśmy też giczki z sarny (razem z bogatą w kolagen racicą), początkowo nie wywołała tak wielkiego entuzjazmu, ale po kilku gryzach Kuku się wciągnął.

Gicz z sarny

Ogon wieprzowy

Nieco podobny do giczy, bo ma w sobie sporo mięsa. My wybieramy wersję większą czyli około 20-30 centymetrowy kawałek, który zajmuje Kuku na kilkadziesiąt minut. Najbardziej smakowity i czasochłonny jest trzon ogona,  zjedzenie całości wymaga długiego memłania.

Ogon wieprzowy

Kategorie: kuchnia, testy Tagi: , ,