5 lutego 2017

Przepis: Kaszotto z burakami

Czyli pierwszy wpis zupełnie nie związany z psią tematyką. Obecnie gotuje znacznie mniej niż za czasów studenckich i mam za sobą krótki okres zwątpienia w swoje zdolności kulinarne, ale powoli wracam na właściwe tory. Minęły już prawie 3 lata odkąd jestem na diecie bezglutenowej, wyrobiłam w sobie (i nie tylko) odpowiednie nawyki, opanowałam podstawowe zasady i teraz próbuje działać na własną rękę. A moim najnowszym odkryciem jest kaszotto z burakami – łatwy i pełnowartościowy eintopf.

Składniki:

  • marchewka
  • cebula
  • dwa duże ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (przynajmniej 2-centymetrowy)
  • dwa nieduże buraki
  • około 150 gram kaszy (u mnie gryczana niepalona)
  • 500 gram mielonego mięsa
  • szklanka bulionu lub kostka bulionowa
  • kilka suszonych pomidorów
  • przyprawy (polecam dużą ilość pieprzu, ostrą paprykę, tymianek, czarnuszkę)
  • prażone ziarna słonecznika
  • feta
  • opcjonalnie kiełki (ja zawsze mam coś pod ręką, bo sama wysiewam)

Przygotowanie:

  1. Buraki pieczemy lub gotujemy i kroimy w niedużą kostkę.
  2. Drobno pokrojoną cebulę, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy chwilę na dużej patelni ze szczyptą soli.
  3. Dorzucamy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę i smażymy kilka minut.
  4. Dorzucamy mielone mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni.
  5. Wsypujemy kaszę i zalewamy całość bulionem/wodą dorzucając kostkę.
  6. Gotujemy około 12 minut i dorzucamy pokrojone buraczki.
  7. Po kilku minutach wyłączamy ogień i przyprawiamy wedle preferencji.
  8. Podajemy posypane fetą i prażonym słonecznikiem. Polecam dorzucić też kiełki.

Kaszotto z burakami

Smacznego!

Kategorie: kuchnia Tagi: ,